top of page

AHA momenten in interne comms





Marijke Verboven (Orpea): verbinden met een positieve noot 


Orpea Live is de app waarmee deze zorgorganisatie verbindt met zijn medewerkers. “‘Hoe kan ik je helpen’ moet de centrale vraag zijn in je interne communicatie, niet ‘wat wil ik je vertellen’”, zegt Marijke Verboven. 


Wie?

  • Marijke Verboven

  • Marketing- en communicatieverantwoordelijke bij zorgbedrijf Orpea

  • Introduceerde Orpea Live tijdens de coronacrisis


In een bedrijf met 80 woonzorgcentra en zo’n 4.200 medewerkers bleek de nood aan een centrale communicatietool groot toen de coronacrisis uitbrak. “De directeurs vroegen ons: help ons communiceren”, zegt Marijke. “Wij gingen op zoek naar een tool en er was een klik met Spencer, zowel de mensen als het product. En zo zag Orpea Live het levenslicht.” Die naam verwijst trouwens naar de baseline “Het leven gaat voort”.


Marijke ontwikkelde intussen een heldere visie op waar Orpea Live staat in de communicatiemix en in de organisatie. “Het belangrijkste is nog altijd de persoonlijke communicatie tussen directeur en medewerkers. Orpea Live ondersteunt dat door hen de mogelijkheid te geven op een veilige manier chatberichten te sturen of artikels te posten in de app.” Daarnaast gebruikt ook Marijke de app voor communicatie vanuit de hoofdzetel: zowel voor organisatienieuws maar ook om best practices en mooie initiatieven te delen uit residenties. “Zo vermijden we dat er telkens weer het warm water wordt uitgevonden.”


Marijke vat waar Orpea Live voor dient samen met het woord AHA:

  1. Attention: de aandacht vestigen op nieuwigheden

  2. Help: medewerkers helpen bij hun werk met tutorials

  3. Appreciatie: via de app wordt appreciatie getoond voor ieders harde werk

Dit letterwoord bepaalt de contentkalender in sterke mate. Ook de tone of voice is bewust positief. “Er is al genoeg negativiteit, we trekken bewust de positieve kaart, mensen hebben daar nood aan.” 


Marijkes ultieme tips voor sterke interne communicatie zijn:

  1. Ken je doelgroep en investeer in het contact met hen.

  2. Sta open voor kritiek.

  3. Test belangrijke communicatie in de 2 landstalen: wat in één taal goed overkomt, kan in de andere taal toch nog anders overkomen.

  4. Kruip in de huid van je doelgroep wanneer je communiceert.

Comments


Mis geen enkele nieuwe aflevering

Thanks for submitting!

bottom of page